Uitleg

Om goed af te kunnen zetten zijn er meerdere punten belangrijk. Te beginnen bij het kantelen van je heupen zoals tijdens de uitleg van de houding al benoemd is. Door deze kanteling zorg je ervoor dat er meer gewicht op je hak komt te staan. Hierdoor kan je beter en krachtiger afzetten. Ditzelfde geldt voor het maken van een kleine enkelhoek. Ook deze is al besproken bij de uitleg van de houding. Hierdoor kan je tijdens de afzet explosiever afzetten en creëer je een extra stukje strekking. Het volgende belangrijke punt is dat je je schaats zo zijwaarts mogelijk weg duwt. Hierdoor haal je de meeste voorwaartse snelheid uit je afzet. Het laatste belangrijke punt is een kleine hoek tussen je schaatsijzer en het ijs. Hierdoor creëer je grip en richt je de kracht die er gezet wordt zijwaarts in het ijs. Daardoor wordt al je kracht die je erin stopt omgezet is snelheid in plaats van dat er kracht verloren gaat. Die ijs-ijzer hoek zo klein mogelijk te maken doe je door met je lichaam opzij te vallen en je stand heup naar beneden te duwen. Je kan het ook nog wat versterken door je knie een klein beetje naar binnen te duwen, doe dit echter niet te veel want dan kan je last van je knie gaan krijgen. Tot slot bepaalt de tijd dat je kracht levert in de kleine ijs-ijzer hoek de mate van kracht die je uiteindelijk levert in je afzet. 

Oefeningen

 

Dit is een oefening waarin heel veel technische punten samen komen, daarom kan je hem voor veel trainingen gebruiken. Het is echter wel een coördinatief moeilijk uit te voeren opdracht, probeer daarom goed de tijd te nemen om eerst de beweging te begrijpen en te kunnen uitvoeren voor je de focus expliciet op de technische aspecten gaat leggen. 

Lees zowel de woordelijke uitleg door en bekijk het filmpje om zo beter te snappen wat de oefening is. Je maakt als het ware een één benig schaatsslag. Je houdt dus de hele tijd één schaats op het ijs. Je zou het kunnen vergelijken met een schaatspas op het droge in een elastiek. Dan sta je in de schaatshouding op je rechterbeen en maak je een valbeweging naar links toe terwijl je met rechts afzet. Vervolgens plaats je je linker voet. Ditzelfde doe je ook op het ijs. Maar waar je bij een normale schaatsbeweging doorgaat naar de volgende slag zet je hem nu stop en spoel je hem als het ware terug. Je brengt je gewicht weer terug naar je rechterbeen (je rechter schaats is dus niet van het ijs geweest). Hierna begint de riedel weer opnieuw. Dus valbeweging naar links inzetten, met rechts afzetten en de linker schaats plaatsen. Pas goed op dat als je je gewicht terugplaats naar je rechterbeen je dit niet doet door je rechterbeen naar je toe te trekken. Dit wil je niet! Je wilt dat het bovenlichaam terug gaat naar je rechter been i.p.v. je been naar je bovenlichaam. 

Bij deze oefening kan je letten op de volgende technische aspecten: plaatsing van je schaats, zijwaarts afzetten, druk opbouwen, bijhaal en de valbeweging (zowel de vrije heup optillen als de zijwaartse lichaamsverplaatsing). Op deze pagina hebben we het over het zijwaarts afzetten dus vandaar dat hier nu de focus op ligt. 

De oefening lukt alleen op het moment dat beide schaatsen parallel aan elkaar zijn. Op het moment dat dit niet het geval is hoor je een soort slepend geluid en is er soms sprake van enige onbalans. Hierdoor moet je eigenlijk bijsturen met je afzetbeen om even te kunnen blijven glijden. Daarnaast weet je dat je de oefening goed uitvoert op het moment dat je veel snelheid weet te maken.

Deze oefening is een variant van olifantenoren. Olifantenoren is een hele goede oefening om te leren je glijbeen stabiel te houden, echter klopt hij niet helemaal om de afzet mee te oefenen. Tijdens het schaatsen wil je namelijk eigenlijk al je gewicht op je afzetbeen hebben. Terwijl met olifanten oren je bijna al je gewicht op je glijbeen hebt. Bij muizenoren heb je al meer gewicht op je afzetbeen. Wat doe je tijdens de oefening? Je houdt je afzet dicht bij je, je haalt dus het echte strekken eruit. Hierdoor kan je alleen maar vaart maken door je schaats goed zijwaarts weg te duwen. Je kan dus geen snelheid maken zonder dat je dit doet op het moment dat je de oefening goed uitvoert. Tijdens normaal schaatsen wil je natuurlijk wel mooi uitstrekken, maar in deze oefening dus niet. Het doel is om zoveel mogelijk snelheid te maken, je kan er ook een wedstrijdje van maken. 

Zijwaartse afzet

Afzet naar achter

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren