Uitleg

Alles bij de bocht is afhankelijk van je houding. Zonder een goede houding lukt het niet om het einddoel van de bochttechniek te bereiken, namelijk de bocht op continue druk rijden. Maar wat is nou een goede houding? Alles staat of valt met je heup in de bocht krijgen. Met heup “in de bocht” kijken wordt bedoeld dat deze verder naar de binnenkant van de bocht staat dan je schaatsen. Het gevolg is dat het lichaamszwaartepunt voorbij het linkerbeen staat, en je lichaam de bocht in hangt. Hoe groter deze hanghoek, hoe meer snelheid je uit de bocht haalt. Dit wordt versterkt door de fysieke krachten die op je lichaam inwerken tijden de bocht. Deze krachten zorgen er ook voor dat als je niet goed in de bocht hangt je eruit kan vliegen. De heup de bocht in duwen wordt bereikt in meerdere stappen.

  1. Maak de rechterkant van het lichaam klein. Duw hiervoor de rechter heup omlaag je schaats in, trek je rechter zij samen, en duw de rechter schouder iets omlaag richting de linker knie. 
  2. Duw de heupen continu naar links toe, richting de binnenbocht. Een goede manier om dit te oefenen is vanuit een staande houding de heupen zo ver mogelijk naar links te duwen. Dit geeft een beeld van de lenigheid die er in de heupen zit.
    Let er wel op dat de heupen parallel aan het ijs blijven. Het risico bestaat namelijk dat door het hangen de rechter heup hoger komt te staan dan de linker. 
  3. Leg de linkerhand op de rug, met de rug van de hand. De positie van je hand kan veel uitmaken. Zo kan het bijvoorbeeld helpen je hand op een hogere positie op de rug te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat de linker schouder wat meer op slot komt te staan en niet naar beneden toe kan weg zakken. Hierdoor is het makkelijker om de schouders parallel boven het ijs te houden. Let wel, beide schouders dienen ontspannen te zijn en de rug ontspannen gebold. Zoek dus naar een comfortabele positie van de hand, waar deze twee zaken met elkaar in evenwicht zijn. Bij de oefeningen staan veel variaties waarmee je goed kan gaan spelen wat voor jou fijn aanvoelt.  
  4. Kijk rechtdoor in de bocht. De meeste schaatsers hebben de neiging om naar links te kijken, naar het einde van de bocht. Hierbij bewegen vaak de schouders mee naar links en draaien de heupen naar de buiten. Een goede bevestiging van de blik in de juiste richting is het kunnen lezen van de reclameborden recht voor je. Voor sommige schaatsers helpt het om, voor het gevoel, juist iets naar rechts te kijken. 
  5. Het kans soms helpen om je schouders een klein beetje mee naar buiten te laten bewegen (maar hou ze loodrecht aan het ijs!). Je krijgt dan als het waren 2 lagen waarbij de onderste (de heupen) naar binnen beweegt en de bovenste (de schouders) naar buiten beweegt. Hierdoor is het makkelijker om te oefenen met je heup in de bocht duwen. Echter is het wel belangrijk dat je druk houdt op je linker been. Anders kan je hier niet meer krachtig mee afzetten. Een goed controle mechanisme hiervoor is dat als je op je linker been hangt je neus recht boven je knie zit.  
  6. Tot slot is het belangrijk om je enkelhoek klein te houden. Dit is de hoek tussen je onderbeen en je voet. Op het moment dat je enkelhoek klein is kan je extra krachtig afzetten. Daarnaast zorgt het ook voor extra stabiliteit waardoor je minder energie verliest en je makkelijker de ideale schaatshouding kan blijven aannemen.

Oefeningen

In deze oefening bouw je op tot het doen van pootje over. Je kan in je eigen tempo door oefenen met de verschillende onderdelen van deze oefening. Je hoeft niet meteen alles achter elkaar uit te voeren zoals in het filmpje. Zorgt dat je elke keer de stap onder controle hebt voor je door gaat naar het volgende onderdeel. 
Probeer met hoge snelheid de bocht in te gaan als dat lukt. Vervolgens reik je met je rechter hand naar het ijs. Hierdoor duw je automatisch je hele rechter zijde omlaag waardoor je heup meer de bocht in gaat. De volgende stap is om je rechter schaats steeds kort van het ijs af te tillen terwijl je met je rechter hand naar het ijs blijft reiken. Hierbij is het wel de bedoeling dat je je heup in de bocht kan houden. Probeer je schaats eerst steeds kort op te tillen en bouw dit vervolgens uit tot je je schaats een aantal seconden van het ijs kan houden. Lukt dit? Dan kan je je schaats steeds optillen en naar voren bewegen maar nog zonder een echte bochtpas te maken. Heb je dit ook onder de knie zet hem er dan overheen. Als je de voorgaande stappen goed hebt geoefend dan ben je er klaar voor en is het alleen nog een kwestie van durven en doen.   

Bij deze oefening ga je jezelf forceren om je heup in de bocht te duwen. Leg je linkerhand op je rechter heup en duw hem naar de binnenkant toe. Hierbij zullen je schouders wel een beetje schuin naar de buitenkant toe wegdraaien maar dat is voor nu niet erg. Probeer vooral het gevoel van je heup op te slaan en daarna zelf toe te passen tijdens het schaatsen. Zorg daarnaast ervoor dat je op een hoge snelheid de bocht in gaat, hoe meer snelheid hoe makkelijk je je heup in de bocht kan duwen.

Door je handpalm op je rug te leggen zet je je linker schouder deels op slot. Hierdoor kan die niet makkelijk naar beneden toe vallen. Dit is eigenlijk een trucje om met vlakke schouders de bocht door te rijden. Bij veel mensen zakt de linker schouder namelijk weg op met moment dat er met links wordt afgezet. 

Tip: speel ook eens met de positie van je hand op je rug

Je reikt met je rechterhand richting het ijs. Hierbij kan je ook een beetje van je af wijzen. Hierdoor zal je gehele rechterkant omlaag zakken waardoor je automatisch meer je heup in de bocht kan duwen. Ook bij deze oefening is er kans dat je schouders wat wegdraaien naar de buitenkant toe. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen maar het is niet erg voor nu als het gebeurd. Zorg er alleen voor dat je dit niet te veel tijdens het echte schaatsen gaat doen ;).

Naast dat je kan spelen met handrug of handpalm op je rug kan je ook spelen met de positie van je hand. Leg bijvoorbeeld je hand maar eens heel hoog op je rug. Hierdoor zet je je schouder nog meer vast waardoor je bovenlichaam meer één blok wordt en je linker schouder niet omlaag kan vallen. Hierbij kan je ook eens kijken naar het uitvoeren van deze oefening onder hoge vermoeidheid.

Het doel bij deze oefening is om het dienblad te presenteren naar de supporters bij de boarding. Je wilt natuurlijk niet dat de drankjes omvallen dus moet je hem helemaal recht houden. Probeer hierbij focus te leggen op je schouders maar ook op je heupen. Deze oefening wordt ook wel eens piano spelen genoemd.

Bij deze oefening leg je beide handen op je rug. Normaal haal je extra balans uit je armzwaai maar die haal je nu weg. Daardoor wordt het moeilijker om de juiste bocht houding vast te houden. Daardoor is het wel een hele goede oefening want als je het met twee handen op je rug kan, dan kan je het ook met één arm op je rug ;). 

Video volgt nog!

Bij deze oefeningen spreid je je armen als vleugels van een vliegtuig. Hierdoor vergroot je de bewegingen die je met je schouders maakt uit. Als je linker schouder lager hangt dan je rechter kan je dat meteen zien aan je armen. Het doel tijdens de oefening is om je armen (en schouder) horizontaal aan het ijs te houden. 

Tip: je kan hem ook eens proberen met je rechter arm lager dan je linker arm. Dan krijg je een beetje dezelfde oefening als het reiken met je rechterhand naar het ijs. 

De juiste houding

Onze activiteiten

Wil je niets missen? Check onze agenda!

Onze sponsoren